Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2012.04.18

Érzelmi biztonság

Érzelmi biztonság

 

Ezen merengtem mostanában, mit jelent, hogyan éred el magadban, s miért van, az hogy  egy másik emberhez kötöd.  Még nem állt össze a fejemben, Adamussal  is szépen futottam egy kört..egy mandalás vers kapcsán (virágom vagy) és Arankával is értekeztem -e témában. Balázs is írta, hogy akkor ha nem úgy van ahogyan Te szeretnéd akkor már semmi nem jó...nos szerintem ezzel is összefügg, a biztonságérzet, ameddig az van amit szeretnél, kiszámítható, biztonságos egy szinten, s ha nem akkor labilis.

Mikor megvan a biztonságod érzelmileg, semmi nem számít, mert belesimulsz abba a lágy bársonyosságba amit az érzés okoz. Elmerülsz benne. De többnyire ott van valaki más is melletted.

Magadban belül eltudod-e érni, úgy hogy "csak magad vagy"

(persze sosem vagy egyedül)

Ha szeretnél ossz meg erről gondolatokat:

Számodra mit jelent az:

Érzelmi biztonság

s átírjuk a verset is....

rajzolok egy világot rólam

Középütt ragyogok, mint a nap.

Nyíló virág leszek....

fog menni?

Hát persze!

Íme a levelezésünk részletei:

Mostanában többször felvetődött bennem 1 gondolat, egy szó:
Érzelmi biztonság.
Mi ugye a csecsemőkoron túl a méhen belüli időszakot is magában foglalja már, lélekszinten. Mikor az anyával való játék, ködődő tevékenységek megjelennek, akár a szoptatás, táplálkozás terén, ez a pozitív élmény jön vissza, ill. épül ki erősödik meg, s teljesedik ki később az együtt töltött játékban, beszélgetésekben. DE mikor felnőttként ezeket a pillanataidat hozod be, pl. a saját gyerekeiddel való foglalkozásokkor. Vagy még tárgyiasítod is...pl. volt kedvenc mesekönyvem, diafilmem, amit részben azért vettem meg, mert szerettem volna megismertetni a gyerekkel, DE VALAHOL a régi biztonságos légkör is visszaköszönt ebben, a kapcsolat...miért lehet ez fontos, mit mutat meg ez rólunk? Mi hiányzik...valahol lehet hiány úgy érzem, egy pótlása valaminek, ami esetleg a kapcsolatból hiányzik, meghittség, melegség, szeretet egyensúly, érzelmi háttér. S lehet ezzel is kompenzálunk...
Mit gondolsz? Te észleltél-e hasonlót? mire jutottál, ha gondolkodtál esetleg ezen?

Aranka:

Minden ember számára nagyon fontos a létbiztonság, legyen szó érzelmi vagy akár fizikális biztonságról. Ahhoz, hogy megtaláld a nagybetűs boldogságot, meg kell találnod a belső biztonságod is. Sőt minden esetben belső, érzelmi biztonságról beszélünk. Ha belül biztonságban vagy, ha belül jól érzed magad, tök mindegy mi történik kívül.
Ez gyökér csakra téma: születés-halál, félelem, túlélésért folytatott harc-ősbiztonság.
Születésünknek köszönhetően (fájdalmak megtapasztalása), illetve szüleinktől átvett pszichológiai minta, érzelmek, hitrendszerek miatt mindannyiunknál sántít ez a belső biztonság. Életünk egyes momentumai erre hívják fel figyelmünket, legyen az párkapcsolat, anyagi helyzet, stb. No de ez nem csak erről szól, hanem az önértékünk sérüléséről is. Hogy megérdemeljük-e a biztonságot, a boldogságot. Dolgozzunk magunkon addig, amíg igen!

 

S eztán futottam egy hatalmas kört magamban, s eljutottam egészen belülre a szívembe, nagyon jó érzés! Itt jött képben a vers, mint képzelek magamról? Hol vagyok én? Ki vagyok én? Létezem egyáltalán, ha igen hogyan? S ebből került ki egy olyan gondolat, amihez már más is hozzájárult, mint írtam. Tehát ha idáig valaki más volt a világom közepe akkor nagyon nem jól csináltam...és már sokszor jártam erre, de most valahogy sikerült jobban elérnem magam :))) Nyilván akkor tud az ember adni, ha van miből....ez is lerágott csont már...de most akkor is olyan más minden.

Ezért is vagyok kiváncsi a Ti véleményetekre, arra nektek mit jelent, hogy lássuk kb. mind ugyanoda jutunk. S hogy a tanítások zöme erről szól, megértjük, tudjuk, de meg nem éljük, ill. csak akkor, ha eljön az ideje.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

férfiak érzelmei

Ildikó, 2012.04.20 07:18

Genetikai, biológiai tény, hogy az érzelmek terén a nők jobban állnak, könnyebben megy nekik azok kinyilvánítása , mint a férfiaknak. Nem tudom, hoyg ők mit gondolnak erről...talán írják meg ők maguk. Én semmiképpen sem szeretném, és nem is tudnám átvenni egyiktől sem azt a feladatot, hogy megbírkózzon az érzelmei kimutatásával. Abban biztos vagyok, hogy csak kevesüknek sikerül olyan mélységet elérni érzelmileg, mint egy nőnek. Így vannak kódolva. Másra hajtanak, más a belső szükségletük.

Re: férfiak érzelmei

Ritus, 2012.04.20 10:44

igen...mások...nagyonis....DE azért én ismerek egyet-kettőt aki tud nyílni és az nagyon, de nagyon jó, abban ott a bizalom, önmaga felé, a saját női oldalát fogadja el ezltal, úgy érzem. S nem elnyomja, hanem megéli az érzelmeit, bármi legyen is az, mégha nyilvánosan nem is ad mindíg hangot ennek.

olvasgatom itt a

Ritus, 2012.04.19 10:36

jobbnál jobb írásokat! Köszönöm Mindenkinek, aki eddig írt.
S azon kapom magam, hogy a gondolataimban, a férfi oldal kezd el megjelenni. Ők vajon hogyan jutnak idáig? Belülre. Mint látjátok én az anyaság felől közelítettem meg....(honnan máshonnan, ez az én formám) Hogyan tudják elérni, többünk megtapasztalja (ta) szerintem, hogy ez számukra talán nehezebben, ill. rögösebb....persze lehet tévedek....
Ők egyébként sem szívesen beszélnek az érzelmekről, mert az olyan "csajos" dolog, de mégis....ilyenkor mindíg eszembe jutnak sokak, főleg akik már édesapák is, KELL-E EHHEZ A NŐ????? Sokak mondják, hogy 1 kiegyensúlyozott, férfi mellett ott a nő, mint hátország, aki egy adott légkört megteremt biztosít....

Aztán játszottam még a gondolataimmal, az első szó, ami megjelent: szerelem....és egy gyönyörű fényképet láttam közben...DE ez nem a társas kapcsolat, hanem a létezésben való, az önmagammal való szerelemegység. A fogantatás pillanata. -mármint az enyém-

erről valami?

érzelmek

Ildikó, 2012.04.19 08:59

Nagyon egyetértettem Kedo-val és Arával és Arankával is. Ezért most elmesélem azt, ami nekem jutott eszembe erről, túl az elmondottakon.
Láttam egy videoriportot egy kómából visszatért, rákból meggyógyult lánnyal. Az arcán olyan földöntúli mosoly volt , ami nem lehet érzelmek nélküli. Boldogság sugárzott belőle. És igen, ott a túloldalon is vannak érzelmek, mégpedig egy hatalmas mindent betöltő gyönyörűséges és megnyugtató érzés, a feltétel nélküli szeretet érzése. Ő ezt tapasztalta meg, és még most is kiül arcára ez a csodás mosoly, amikor erről beszél.
Ezek alapján azt gondolom, hoyg az érzelmi biztonságot a feltétel nélküli szeretet megtapasztalása váltja ki belőlünk, amikor érezhetővé válik, egyértelművé válik, hogy valaki folyamatosan ás állandó intenzitással tud minket szeretni, és éppen úgy ahogyan nekünk arra szükségünk van.
Kérdés az, hoyg itt a földi létben - és nem a kóma idején, és a túlvilágon - ki vagy mi válthatja ki belőlünk ezt az érzést, ezt a biztonságos és megnyugtató érzést? - És akkor innentől akár folytathatnám Kedo és a többiek bejegyzésével is, mert a földön egyelőre nincs olyan tökéletes ember, aki ezt megadhatná neked, aki folymatosan olyan kiegyensúlyozott, annyira Isten békéjében él, hogy mást nem is tud neked sugározni, mint azt hogy szeret. Ezért nyilvánvaló, hogy embertől ezt megkapni nem lehetséges. Kénytelenek vagyunk tehát nem kívülről, nem másoktól várni, hanem meglelni önmagunkban, azaz megkeresni a bennünk lakó Isteni jelenlét békéjét. Minden nehéz pillanatban ide kell "menekülni", Istent kell keresni, ott mélyen a szívünkben. Ő fog megnyugtatni, Ő az aki feltételek nélkül és állandóan szeret, Ő nyújthatja az érzelmi biztonságot.
És Tőle (Istentől) még várnunk sem kell ezt a szeretetet, folyamatosan érkezik szeretete, csak meg kell fogni felénk kinyújtott kezét. Egy lépést tenni felé. Ő már régen erre vár.

Érzelmi biztonság

Aranka, 2012.04.18 23:05

Eddig nagyon jó hozzászólások születtek. Öröm volt olvasni! A gyöngyszemeket, megpróbálom most összegezni, hogy jobban átlátható legyen:
Az érzelmi biztonság az elfogadásból származó félelemmentes állapotot jelenti. Az érzelmi biztonságot akkor tudjuk elérni, ha sikerül túllépnünk egónk önös, szűkös látókörén. Mikor azt tudjuk mondani, illetve tiszta szívünkből megélni: "Istenem, legyen meg a te akaratod..." "...mert minden úgy van jól, ahogy van." Ilyenkor nem akarjunk irányítani, kontrollálni életünk történéseit. Ilyenkor meg tudjuk élni a jelen pillanatok örömét.
És hogy mindezt meg tudjuk élni, meg kell tanulnunk elengedni. Elsősorban önmagunkat: gondolatainkat, hitrendszerünket, életünket... :))

Re: Érzelmi biztonság

Ritus, 2012.04.19 07:40

Na, igen, elengedés, ebből a gondolatfüzérből született egyébként a vers: sóhaj :)))) engedj!!!!

:)))))))))

Ritus, 2012.04.18 17:56

jóóóóó!!!!
Én is hasonlóra jutottam, mint Ara....nem olyan régen, friss még nagyon, ezért is lehet zagyi kissé. De kiváncsi vagyok mások véleményére is, nagyon!!!!! Írjatok!!!!
Az fb-n is azért kértem mert többünk küzd pánikbetegséggel, pms-el, női gondok sokaságával és úgy látom nyitott mindenki a más megközelítésre -csupa asszonyleleket hívtam :)- ezek ezzel összefüggnek.
Nem egy állandó állapot, de ha egyszer elérted, hamarjában vissza tudsz térni.
DE SZERETNÉM KÉRNI A FÉRIF OLVASÓKAT IS, HOGY NYILATKOZZANAK! Szereintem az oldalt több férfi olvassa, mint nő :)

hol a biztonság?

Ara, 2012.04.18 17:50

Mindenben egyetértek KeDóval, és még hozzáfűzöm: pár hónappal ezelőtt fizikailag meg kellett vakulnom ahhoz, hogy MEGLÁSSAK egy sor dolgot a saját életemben, amikre szó szerint vak voltam. Az egyik ilyen volt, hogy kívül hiába kerestem a biztonságot, hiába kapaszkodtam volna másba, ez illúzió volt - fel kellett fedeznem, hogy bennem van a biztonság, én magam vagyok a biztonság. Nem kell az én "jó" példámat követni - a szemetek elvesztése nélkül is megvilágosodhattok. :) Nem kell ahhoz senkinek sem a segítsége, sem a támasza, de még a jelenléte sem, hogy az ember saját magának megteremtse a saját biztonságát. Csak ez működik, csak ebben bízhatunk, csak ez a valós. Ez az én tapasztalatom.

:))

KeDo, 2012.04.18 14:19

Szia Rita!

Köszönöm a meghívást a beszélgetésre!

Bevallom, vagy négyszer is elolvastam a bejegyzésed, mert számomra olyan zavart tükrözött, amire először értetlen tekintettel bámultam a "mi van?" kérdést feltéve magamnak. :))

Számomra az érzelmi biztonság egy értelmezhetetlen szó, vagyis értem én, hogy mit mondanál és mondanának sokan vele, de szerintem érzelmi biztonság nincs. Van viszont egy olyan megelőlegezett bizalom, amivel megengedem a változást, és ebből a megelőlegezett bizalomból kialakul egy félelem mentes állapot, amikor elfogadom mindazt, ami körülöttem és bennem van.

Nos az első kérdésed, hogy mit is jelent az érzelmi biztonság: számomra a teljes elfogadást. Mindennek az elfogadását.
(Természetesen nekem is vannak kicsinyes, emberi dolgaim, amiket talán még nem tudok elfogadni, de ha belemerülök ezekbe a „problémáimba”, már meg is szűnnek létezni. Én stabilnak érzem magam érzelmileg, de vannak még helyzetek, amik kilendítenek a búskomorság és az intenzív boldogságérzet síkján, vagy éppen indulatba hoznak.)

Második kérdésed, hogy hogyan éred el magadban az érzelmi biztonságot: VISSZAHÚZOM MAGAM A MOST ÁLLAPOTÁBA.

Amikor nem vagyok itt és most, akkor érzem azt, hogy nem vagyok biztonságban. Ezt fizikai síkon úgy tudtam magamban tudatosítani, hogy kérdéseket tettem fel magamnak a félelmem érzésekor. A kérdések mindig a MOST-ra irányultak. Az adott problémát a MOST-ban kezeltem, és mindig, de mindig úgy jöttem ki belőle, hogy NINCS probléma, és biztonságban vagyok. Ezzel a kis játékkal meg is szűnt az akkor érzett félelmem.

Harmadik kérdésed az volt, hogy miért van az, hogy egy másik emberhez kötöd: mert kifogásokat keresel és nem hiszed el, hogy Te önmagad, egyedül biztonságban vagy.

Első körben ennyit szerettem volna írni.

Ölelés: KeDo