Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.11.22

Advent és hagyományaink

 

 

fenykep0250.jpg

 

 

Minden családban vannak hagyományok melyek ezt a csodás ünnepkört körül övezik.

 

 

Advent időszaka egy különös belső út a fény születésének-fogadásának ünnepe felé. Minden családban vannak hagyományok melyek teljesebbé teszik az ünnepi készülődést, hangolódást. Különös díszekkel ékesítjük fel otthonunkat és a lelkünket is ezáltal. Minden olyan tevékenység mely kívül változást idéz elő a bensőnkben is változásokat indít el.

 

 

Nálunk sok éve hagyomány a családban a koszorú sajátkezű elkészítése, melyet egy ideje már nem magamban végzek csak, hanem gyermekeim ügyeskedő, gondoskodó lelkesedésükkel átitatott segítségét is magkapom, jóformán a gyertyák felszúrásán kívül nincs is más teendőm vele. Boldogan nézem a kis ügyeskedő kezeket és csillogó szemecskéket. Egy évben gyertyát is sajátkezűleg önöttünk, nagyon jó volt, főleg hogy a mézeskalács fűszerkeverék, amit a viaszhoz adtunk még finom illatossá is tette. Kis szegfűszeggel és fahéjjal díszítettük az oldalát -ez kicsit tűzveszélyes móka, mert könnyeden lángra kap miközben a gyertya ég -

 

 

fenykep0249.jpgAz önött gyertya így készül: Egy lábasban vizet teszek a tűzhelyre forrni, majd 1 habüstöt teszek rá, mely beleér a forró vízbe, ebbe az edénybe kerül a sok gyertyamaradék törmeléke mely hamar megolvad. Egy vastag falú üvegpohárba öntjük a megolvadt anyagot, a kanócra ügyeljünk, hogy középütt maradjon, (én ezt úgy érem el, hogy egy hosszú gyufára vagy hurkapálcikikára fektetem fel a pohár tetején) s hideg helyre tesszük. Másnap vagy- 4-5 óra múlva forró vízbe mártjuk a poharat így a gyertya könnyen kicsusszan, s már mehet is a koszorúnk tetejére.

 

 

Sok masni és ablakdísz is készül drótból, tobozokból, kis gömbökből, kötöző szalagból. Szeretettel ajánlom Csörgő Anikó Adventtől karácsonyig c. munkáját melyből sok ötletet meríthetsz.

 

 

 

Vasárnap már meg kell gyújtani az első gyertyát!

 

 

 

Kellemes készülődést kívánok, gyertyafényes estéket és sok -sok  szeretetteli összebújást ezekben a derengős napokban melyek hamar reánk köszöntöttek.