Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.05.14

A szülés csodája benned is benned van!

Összhangban test és lélek

  a könnyebb és szebb szülésért, születésért

 


 

 

 

266984_191355626_big.jpgMár megszületésünk után néhány perccel lélegezni kezdünk, ettől kezdve szüntelen mozgásban van a testünk oxigénellátásért felelős szerve, a tüdő. A légzés normális esetben se nem gyors, se nem lassú, egyenletes. A levegő ki- és beáramlása folytonos hullámzásban tartja a testünket. A szülés alatt még egy hullámzás lesz jelen a testben, ez a méh munkájának eredménye. Mikor első gyermekemet vártam, azt gondoltam ki magamnak, hogy az lesz a legmegfelelőbb, ha a lélegzetvételemet összhangba hozom, a méh mozgásával. Minél inkább összehúzódik az alsó izomzat, annál inkább mélyebben szívom a tüdőmbe a levegőt. Ezzel azt értem el, hogy nagyon könnyen és gyorsan más tudatállapotba kerültem, szinte alig éreztem fájdalmat, a méhszáj pedig nagyon gyorsan tágult. A testem izomzata nem megfeszült a fájdalomtól, hanem inkább ellazult. Ezzel összhangba hoztam a testem és a lelkem. Kismama barátnőimnek javasoltam ezt a fajta légzést, mert érdekes módon, amit leírva látunk könyvekben, ismertető füzetekben, csak úgy, mint én, ők sem hitték, érezték, hogy az használni fog. Azt tanácsoltam próbálják ki, a fenti technikát is, aztán majd döntsenek, és azt alkalmazzák, amelyik a leginkább kényelmes számukra. Azt tapasztaltam, hogy sokkal inkább tudták használni a javaslatomat, mint más légzéstechnikákat. Ez gondolkodásra késztetett, szerettem volna megkapni a választ a miértre. Mi történik akkor, ha a mozgásokból indulunk ki? Milyen irányú mozogást végez a tüdő és a méh izomzat? Milyen hatást gyakorol a testünk működésére? A tüdőbe a levegő ki- és beáramlik, térbeli mozgást végez, a méh izmai viszont síkban mozognak le és fel. Ha a kétféle mozgás összehangoljuk térben és síkban egyszerre fognak mozogni. Ha nyilakkal ábrázoljuk, akkor egy tökéletes kört, gömböt, fogunk létrehozni, ami térben és síkban egyaránt jelen van. A kör a teljesség, végtelenség szimbóluma. Ez a holisztikus, spirituális része a dolgoknak, ez idáig rendben is volna, de ettől még nem fogom tudni azt, mi történik konkrétan a testben. Megkértem két ismerősömet, hogy segítsenek kibogozni a szálakat, mert ők hozzáértőbbek a mozgások és légzés terén, mint én. 

Balogh Péter, Lélek-és Csontrakó gyógymasszőr - csontkovács ismerősöm, az alábbi választ adta: „Egész pontosan Möbius-szalag módjára halad körbe az erő, először a tüdő koncentrikus tojásalakzatban kitágul, majd a lefordított almamag alakú méhre "leszáll", annak tetején, félúton a méhkürtök közt felszáll, amihez egy finom vibrato-t üt a szív és a szervezet folyadék-áramlási dinamikája. Tehát ez egy szirom, amiben önmagába tud fordulni a tér. Ahol teremteni lehet. Régen a szív neve tudod-e, mi volt? A Teremtés Csarnoka. A hely, ahol a világ elnyugszik”.

 

Nagyon érdekes gondolatokkal lettem gazdagabb. Szülés közben valóban teremtünk, egy utat a külvilág felé, a kisbabánk számára, nemcsak testben, gondolatban is a megnyílásra koncentrálunk. Úttá válunk az ég és a föld között. 1234977_4888600832813_1041485733_n.jpg

 

A másik ismerősöm Grandpierre Aranka, Transzperszonális pszichológus, Kineziológus barátnőm, akiről aztán biztosan tudom, hogy a légzéssel kapcsolatos dolgokban otthon van, 4 gyermeket szült, tapasztalt édesanya és nő, kismamák szülésre felkészítésével is foglalkozik. Ő a következő választ adta: ” Amit írtál, nagyon érdekesen hangzik. Így még nem gondoltam bele. A másik kérdés, hogyan lehet megvalósítani ezt az egységet. Nyilván meditációval. Péter gondolataira reagálva, én úgy gondolom, hogy a szívet, vagyis érzelmeket a fejjel, a gondolatokkal kell egyesíteni, hogy a teremtés létrejöhessen, és ez halad lefelé: anyaméh-várandósság, majd születés-megvalósulás. Az, hogy hogyan tudod megvalósítani, főleg gyakorlatban derül ki. Elméletben könnyebb felismerni a dolgokat, de mikor elképesztő nagy fájdalmak gyötörnek, nem biztos, hogy tudsz figyelni a légzésedre, meg hogy egyesítsd azt a méhösszehúzódásokkal. Ilyenkor a blokkoló félelmet is oldani kell. Vagy ki tudja még, milyen feldolgozatlan elnyomott, trauma, érzés jön felszínre, mely meggátolja, hogy az idilli állapotba, az extázisba belépjél. Ezért kellene rákészülni a kismamáknak a szülésre.”

 

Az utolsó szülésem legutolsó órájában én is megéltem az elképesztő nagy fájdalmat, olyan, amit előtte soha, és hiába törekedtem arra, hogy összhangot teremtsek a lélegzetem és a méh mozgása között, egyszerűen nem voltam képes rá, sokkal jobban esett sokszor kicsit lélegezni, illetve hosszan kifújni a levegőt. Igaz, ez az extrém erős méhösszehúzódás nem természetes módon alakult ki bennem, mert végig oxitocin-infúziót kaptam. (ez a faros szülés kelléke.) A bábám, is hasonló élményeket élt át a szülései alatt ezzel a légzéstechnikával, Ő mondta nekem az utolsó szülésemkor, hogy ezzel jól be lehet indítani a szülést, én ennek nagyon örültem, hiszen tapasztalataim is erre engedtek következtetni. Másfelől boldog voltam, hogy olyan segítőt választottam magam mellé, aki tisztában van ennek a légzésnek jelenőségével, pozitív hatásával.

 

Azt gondolom, hogy ez az áramlás-változás nem csak ránk, nőkre hat pozitívan, hanem a megszülető magzatunkra is, hiszen a placentán és a köldökzsinóron keresztül mindez átmegy. Nemcsak a kémiai anyagok, amik ennek hatására termelődnek az anyai testben, hanem maga a megváltozott áramlás is, hiszen a keringésünket, szívverésünket is átformáljuk, áthangoljuk a légzésünkkel. Ez hozzásegíti a Babát, hogy a megszületése ne traumatikus élmény legyen, hanem egy csodálatos utazás. A hormonális rendszerre is pozitív hatást tud gyakorolni ez a légzés, mert blokkolódik a mellékvese által termelt hormon az adrenalin, és helyébe a jól ismert hormonkoktél tud lépni, -oxitocin, endorfin- sokkal intenzívebben kifejtve a pozitív hatását. Az is kiderült számomra, immáron nemcsak a gyakorlatban, hanem elméletben is, hogy a szülés valóban egy nagyon belül zajló folyamat. Nemcsak a szülőszoba külleme teszi széppé a szülést, ez egy belső összhang és összehangolt munka eredménye.

golya.jpg

A megvalósításhoz nemcsak egy jól felkészült kismama kell, szerintem, hanem egy elfogadó, támogató, biztonságot adó környezet is, olyan emberekkel, akik tisztelik mind a nőt, mind a testében rejlő, dolgozó erőt. Megteremtik a biztonságos légkört a jelenlétükkel, nem végeznek feleslegesen beavatkozásokat, csendesen beszélnek, nem utasítanak, inkább kérnek, javasolnak. Hagyják, hogy a nő azt tegye és úgy, ahogy neki jól esik.

Természetes lazító, megnyílást segítő illóolajokkal és homeopátiás szerekkel segítik, az elmélyülést, a tökéletes belső harmónia megteremtését. Bizonyított, hogy az illóolajok illatanyaga erősen hat az agy limbikus rendszerére. A homeopátia, ami mindig az egészet nézi, soha nem csak egy kiragadott részét a problémának, segíti oldani a kismama félelmeit, ezáltal a fájdalomtűrő képesség jelentősen javul, szintén a lazulást, elmélyülést teszi lehetővé, ezzel segítve az elengedést, és megnyílást. Az illóolaj a szülésnél jelen lévő összes emberre hatással van, így esetlegesen az apa és más segítő személy félelmeit, feszültségét is oldani lehet. Ez is hozzájárul az anya biztonságérzetéhez, hiszen a légkör feszültségektől mentessé válik, mindenki nyugodtan lélegzik. Ha nem áll rendelkezésre illóolaj, és homeopátiás szer, segíteni kell a kismamát abban, hogy eggyé váljon a testében zajló folyamattal, a légzése által, hogy Test és Lélek eggyé váljon, ezzel segítve egy új élet születését.

Azt kívánom minden szülőszobán dolgozó szakembernek, segítőnek, és édesanyának a szüléskor mellettük lévő kísérőiknek, hogy legyen ebben a teljességben részük Nekik is, - csakúgy, mint nekem,- hogy igazán szép és felemelő érzésben, élményben lehessen részük, mert Ők is a Körhöz tartoznak, és elengedhetetlenek a tökéletes összhang megvalósításához. Nagyon köszönöm B.Péter és G.Aranka segítő gondolatait, véleményét, tanítását.

 

Petrovics Rita